Rolf Lassgård

1. Mördare utan ansikte 1995

kommissarie wallander lassgård
Första filmen med Rolf Lassgård som Wallander

En man hittas död på sin gård och hans hustru har en strypsnara runt halsen men lever fortfarande. Kvinnan hamnar på sjukhuset och strax innan hon dör säger hon ordet utlänning.

Detta läcker ut i media och en flykting förläggning brinner ner och en somalisk flykting mördas. Efter skilsmässan har Wallander börjar dricka lite för mycket och visar tecken på alkoholism.

2. Hundarna i Riga 1995

Två ungdomar hittas döda på en båt utanför Ystad. Han får kontakt av den lettiska polisen Karlis Liepa som berättar att de två mördade ungdomarna var hans informatörer i en stor kokain härva.

Karlis mördas när han återvänder till Lettland och spåren leder Wallander till den lettiska polisens egna kår.

3. Den vita lejoninnan 1996

Ett hus mitt ute i skogen sprängs i luften och under brottsplats undersökningen hittar man en pistol från Österrike, radiosändare från Ryssland och ett avhugget svart finger.

Via Interpol får Wallander information om en hänsynslös terrorgrupp från Sydafrika som planerar ett attentat som kommer förändra världshistorien och allt fler spår pekar mot Sverige.

4. Villospår 2001

Idyllen i Ystad bryts av att en kvinna bränner ihjäl sig själv på en åker utanför Ystad. Strax därefter får Kurt Wallander också en rad mord, där offren blivit skalperade, som allt mer pekar på att en seriemördare går lös.

En pensionerad justitieminister, en konsthandlare och en tjuv blir indragna i utredningen. Wallander ställer sig frågan om dessa har någon gemensamt.

5. Den femte kvinnan 2002

I en gillrad fångstgrop hittas en kropp. Offret är en äldre herre och snart börjar Wallander misstänka att fångstgropen varit gillrad för den äldre herren. Strax därefter försvinner en blomsterhandlare som senare hittas i skogen. Har de båda männen något gemensamt och handlar det om ett hämndmotiv? Wallander tar upp jakten på dem potentiella mördaren.

 

6. Mannen som log 2003

Wallander är avstängd från sin tjänst när en gammal vän söker upp honom och vill ha hjälp att hitta sin far. Vännen är övertygad om att hans far blivit mördad men Wallander vill inte bli indragen.

När vännen senare hittas mördad inser Wallander att han borde hjälpt sin vän. Kurt återgår i tjänst och tar upp jakten på mördaren.

7. Steget efter 2005

Tre kroppar hittas utanför Ystad. Alla klädda i 1700- tals kläder. Kurt Wallander ligger hela tiden steget efter i utredningen och när ytterligare mord sker blir allt mer komplicerat för kommissarie Wallander.

8. Brandvägg 2006

Ett brutalt taximord sker och två kvinnor erkänner brottet men verkar helt oberörda av sina handlingar. En man hittas död vid en bankomat och hans plånbok saknas. Strax därefter slocknar ljuset i stora delar av Skåne.

Kurt Wallander får dessa fall på sitt bord och börja tro att det kanske kan finnas en koppling.

9. Pyramiden 2007

Wallanders egna guddotter hittas död efter en överdos av ett ovanligt starkt heroin. Wallander vill ta upp jakten på mannen som sålt knarket utan tillåtelse från sin chef. Kurt lyckas hitta knarklangaren och spåren leder honom till ett ouppklarat mord på guddotterns mamma.